blog_is_een_killer_product_garantie_voor_verkoopsucces.png“Killer-producten”: producten die zo goed zijn dat niemand zonder dat product kan leven…

Verkoopt een killer-product zichzelf; of moeten we er echt wat voor doen ? Ik heb dat eens bekeken aan de hand van Rubik’s kubus , één van de killer-producten van de jaren tachtig.

Ernő Rubik, de ontwikkelaar van de kubus

Bij Rubik’s kubus was het een rage om snel een kubus van 6 gelijk-gekleurde zijden te voorzien. Voor hen die dat niet kunnen uitvogelen zijn er zelfs sites die de processtappen tot in detail beschreven (http://www.rubikvoordummies.nl.nu/). De uitvinder, de hongaar Ernő Rubik  maakte de kubus in ’74 en had er vanaf ’75 een Hongaars octrooi op. Tom Kremer, een spellenmaker, nam het op in zijn assortiment en scoorde er een wereldhit mee qua verkoop. De kubus was een echt killer-product , maar zelf had ik nog nooit gehoord van Tom Kremer.

 

Tom Kremer, de marketeer

blog_is_een_killer_product_garantie_voor_verkoopsucces2.png

De kubus werd niet als speelgoed gepositioneerd, maar als spel. “Wie is het snelst, wie is het slimst?” Er zijn zelfs wereldkampioenschappen gehouden voor de snelste oplossers. En dat allemaal met een simpele boodschap: Wie is zo slim en zo handig om dat het snelst te kunnen ? De oplossing kun je nog steeds vinden op internet.

Het was een majeure inspanning om de kubus te introduceren op de markt. Tom Kremer heeft dat proces doorlopen en heeft de introductie een kick off kunnen geven door het binnenbehalen van een order voor 1 miljoen stuks.

Meer lezen over het verhaal van Tom?

 

 

De combinatie, het verkoopsucces

De resultaten van de verkoop, zelfs bij een killer-product (250 miljoen keer verkocht) bestaan dus ook uit een positionering (het product werd gepositioneerd als spel: “wie kan de puzzel het snelst oplossen, en wie is er slim genoeg voor”) en een go-to-market proces (“aan wie en hoe vertel ik de boodschap” ). Het proces is  onlosmakelijk verbonden met de boodschap.

We moeten dus beide doen.  Zelfs bij een killer-product is er iemand die een enorme bos werk heeft verzet om tot een prachtige score te komen.

Bij "minder killer-producten” blijft het werk hetzelfde.

Zelfs een killer-product is geen garantie voor succes !

Of, zoals Thomas Edison het verwoordde: Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration."